Objevte fascinující svět dýní: Přehled druhů, které vás překvapí

Dýně Druhy

Dýně Hokaido

Jedním z nejoblíbenějších druhů dýní v českých kuchyních je bezesporu dýně Hokaido. Tato dýně, původem z Japonska, si získala oblibu díky své výrazné nasládlé chuti, která připomíná kombinaci dýně a kaštanů. Hokaido dýně se vyznačuje typickým kulatým tvarem a sytě oranžovou barvou slupky, která je – na rozdíl od jiných druhů dýní – jedlá. Díky tenké slupce se Hokaido dýně nemusí loupat, což z ní dělá velmi praktickou surovinu pro vaření. Dýně Hokaido je všestranně využitelná v kuchyni – hodí se na polévky, pyré, do koláčů, na pečení i grilování.

Máslová dýně

Máslová dýně, známá také jako máslová tykev, patří mezi nejoblíbenější druhy dýní v České republice. Její popularita pramení z jemné, máslově nasládlé chuti a všestranného využití v kuchyni. Máslová dýně se vyznačuje oválným tvarem a hladkou slupkou, která může mít různé odstíny od světle béžové až po tmavě oranžovou. Dužnina je sytě oranžová, pevná a po tepelné úpravě krásně zkrémovatí. Díky své jemné chuti se hodí jak do slaných, tak do sladkých pokrmů. Máslová dýně je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, a proto je nejen chutnou, ale i zdravou součástí jídelníčku.

Svět dýní, to není jen ta oranžová kráska, co zdobí naše stoly na podzim. Existuje nepřeberné množství druhů, od drobných okrasných až po gigantické rekordmany, s dužinou od sněhově bílé po temně zelenou. Každá s vlastní chutí, vůní a využitím.

Dobromila Vavrušková

Špagetová dýně

Špagetová dýně, latinsky Cucurbita pepo, je fascinující odrůdou tykve, která si své jméno vysloužila díky své neobvyklé struktuře po uvaření. Její dužina se totiž rozpadá na dlouhá, tenká vlákna, připomínající špagety. Tato vlastnost z ní činí nejen zajímavou, ale i velmi všestrannou surovinu v kuchyni.

Patří mezi tykve druhu Cucurbita pepo, kam spadá i mnoho dalších oblíbených dýní, jako je například dýně Hokaido nebo muškátová dýně. Přehled druhů dýní je velmi pestrý a zahrnuje širokou škálu tvarů, barev a chutí. Špagetová dýně se vyznačuje oválným tvarem a světle žlutou až oranžovou barvou slupky. Její chuť je jemná, lehce nasládlá a dobře se kombinuje s různými druhy koření, bylinek a dalších surovin.

Díky své neutrální chuti a zajímavé struktuře je špagetová dýně ideální pro přípravu nejrůznějších slaných i sladkých pokrmů.

Dýně Goliáš

Dýně Goliáš, jak už její název napovídá, patří mezi obří dýně. Tato odrůda se vyznačuje svými monumentálními plody, které mohou dosahovat hmotnosti až několika set kilogramů. Pěstování dýně Goliáš je výzvou pro každého zahrádkáře. Vyžaduje dostatek prostoru, slunce a výživy. Dýně Goliáš je Cucurbita maxima, tedy dýně největší, a řadí se tak do stejné skupiny jako dýně Hokkaido nebo máslová. Přestože je její slupka velmi tvrdá, dužina je jemná a sladká. Hodí se jak na přípravu dýňové polévky, tak i na pečení.

Dýně Sweet Dumpling

Dýně Sweet Dumpling patří mezi oblíbené druhy dýní, a to nejen pro svůj atraktivní vzhled, ale i pro lahodnou chuť. Řadí se do druhu Cucurbita pepo, kam patří i další známé dýně jako jsou špagetová dýně nebo patizony. Tato odrůda se vyznačuje menším vzrůstem a plody dorůstají do hmotnosti kolem 1 kg. Jejich tvar je neobvykle baňatý s výraznými laloky, které připomínají starodávné polštáře, odtud také anglický název "dumpling" - knedlík. Slupka má krémově bílou barvu s tmavě zelenými pruhy, které se s dozráváním mění na oranžovou. Dužina je sladká, jemná a má máslovou konzistenci, díky čemuž se hodí pro přípravu nejrůznějších pokrmů.

Dýně Jack O'Lantern

Dýně Jack O'Lantern, známá svými řezbami strašidelných obličejů, patří k druhu Cucurbita pepo. Tento druh zahrnuje širokou škálu dýní, od malých okrasných až po velké oranžové, které se používají na dýňový koláč. Pro vyřezávání jsou ideální středně velké dýně s hladkým povrchem. Kromě Cucurbita pepo existují i ​​jiné druhy dýní, jako je Cucurbita maxima, kam patří obří dýně, a Cucurbita moschata, která se vyznačuje muškátovou příchutí. Při výběru dýně pro vaše strašidelné dílo se zaměřte na zdravé a nepoškozené plody s pevnou stopkou.

Dýně Turban

Dýně Turban, známá také jako turecký turban nebo francouzský klobouk, je skutečným skvostem mezi dýněmi. Její nezaměnitelný tvar s horní částí připomínající turban z ní dělá oblíbenou dekoraci, ale nenechte se zmást, i tato dýně je jedlá. Chuťově je podobná dýni Hokaido, ale její dužina je sušší a vhodnější spíše na pečení a zapékání. Pěstování dýně Turban se nijak neliší od pěstování ostatních druhů dýní. Vyžaduje slunné stanoviště a propustnou půdu. Semena se vysévají od května do června a sklizeň probíhá od září do října. Dýně Turban je mrazuvzdorná a po sklizni vydrží uskladněná na chladném a suchém místě až do jara.

Dýně Hokkaido Red Kuri

Dýně Hokkaido Red Kuri, známá také jako japonská dýně, je menší odrůda dýně s výraznou červenohnědou slupkou a sladkou, oříškovou chutí. Patří mezi nejoblíbenější druhy dýní v České republice. Její obliba pramení z několika důvodů. Především je nenáročná na pěstování a má vysokou výnosnost. Dále je její dužina velmi chutná a všestranně použitelná. Hodí se na polévky, pyré, pečení, smažení i grilování. Slupka dýně Hokkaido je jedlá, není tedy nutné ji před zpracováním loupat. To šetří čas a usnadňuje přípravu pokrmů. Dýně Hokkaido je bohatá na vitamíny a minerály, zejména na vitamín A, draslík a vlákninu. Její konzumace má příznivý vliv na zdraví očí, srdce a trávicího systému. Díky své sladké chuti je dýně Hokkaido oblíbená i u dětí.

dýně druhy
Druh dýně Vzhled Použití Doba sklizně
Hokaido Menší, kulatá, tmavě oranžová Polévky, pečení, kompoty Září - říjen
Máslová dýně Hruškovitá, světle oranžová Pečení, pyré, polévky Září - říjen
Špagetová dýně Oválná, světle žlutá Vaření, pečení, náhrada špaget Srpen - září

Dýně Uchiki Kuri

Dýně Uchiki Kuri, známá také jako dýně Hokkaido, je oblíbenou odrůdou dýně s lahodnou nasládlou chutí připomínající kaštany. Tato dýně pochází z Japonska a vyznačuje se výrazně oranžovou barvou a hruškovitým tvarem. Uchiki Kuri se řadí mezi dýně typu Hokkaido, kam patří i další odrůdy jako Red Kuri nebo Blue Kuri. Pěstování dýně Uchiki Kuri je relativně snadné a zvládne ho i začátečník. Dýně preferuje slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Sklízí se na podzim, kdy slupka získá sytě oranžovou barvu. Uchiki Kuri je všestranně využitelná v kuchyni. Hodí se na pečení, vaření, smažení i grilování. Můžete z ní připravit polévku, pyré, koláč, kompot nebo ji přidat do různých slaných pokrmů. Díky své nasládlé chuti se Uchiki Kuri výborně hodí i pro přípravu dezertů.

Dýně Queensland Blue

Dýně Queensland Blue patří mezi tykve s tvrdou slupkou a řadí se do druhu Cucurbita maxima. Pochází z Austrálie, kde ji po generace pěstovali domorodí obyvatelé. Tato dýně je známá svým neobvyklým vzhledem – má modrošedou barvu slupky s nádechem zelené a její tvar připomíná plochý disk. Dorůstá do impozantních rozměrů, běžně váží 5-10 kg, ale některé exempláře mohou dosáhnout hmotnosti až 20 kg. Dužina Queensland Blue je sytě oranžová a má sladkou, jemně oříškovou chuť. Hodí se jak na přípravu slaných, tak sladkých pokrmů. Její pevná slupka umožňuje dlouhé skladování, a proto je tato dýně ideální pro uskladnění na zimu. Pěstování Queensland Blue je poměrně nenáročné, daří se jí na slunném stanovišti s propustnou půdou. Díky svému atraktivnímu vzhledu a všestrannému využití v kuchyni si dýně Queensland Blue získává stále větší oblibu i u nás.

Dýně Jarrahdale

Dýně Jarrahdale patří mezi oblíbené druhy dýní, které se pěstují pro svůj atraktivní vzhled a všestranné využití v kuchyni. Tato odrůda pochází z Austrálie a své jméno získala podle města Jarrahdale v Západní Austrálii, kde byla vyšlechtěna. Dýně Jarrahdale se vyznačuje svébytným vzhledem – má kulatý až mírně zploštělý tvar a šedivě zelenou barvu slupky, která může mít i namodralý nádech. Její dužina je sytě oranžová, pevná a má sladkou, jemně oříškovou chuť. Dýně Jarrahdale se hodí k přípravě rozmanitých pokrmů – od polévek a pyré přes pečení až po marmelády a džemy. Díky svému atraktivnímu vzhledu se často používá i jako dekorace, a to jak v syrovém stavu, tak i vyřezávaná.

Dýně Muscade de Provence

Muscade de Provence, známá také jako Fairytale Pumpkin, je francouzská dědictví odrůda tykve s plochým tvarem a tmavě zelenou slupkou, která se s věkem mění na šedavě zelenou. Tato odrůda je ceněna pro svou vynikající chuť a jemnou strukturu dužiny, která je sladší než u většiny ostatních druhů dýní. Díky svému tvaru a velikosti je Muscade de Provence ideální pro pečení, vaření polévek a náplní. Doba zrání se pohybuje od 90 do 100 dní, takže je vhodná pro pěstování i v oblastech s kratší vegetační dobou. Při výběru dýně Muscade de Provence hledejte plody s pevnou slupkou bez vad a s dutým zvukem při poklepání.

Dýně Marina di Chioggia

Dýně Marina di Chioggia patří mezi tykve velkoplodé a řadí se do druhu Cucurbita maxima. Pochází ze severní Itálie, konkrétně z oblasti Benátek, kde se pěstuje již po staletí. Tato dýně je známá svým neobvyklým vzhledem. Její šedomodrá slupka je pokryta velkými, bradavovitými výrůstky, které připomínají mořské mušle. Právě díky nim získala své jméno – Marina di Chioggia, tedy „přístav Chioggia“. Dužnina dýně Marina di Chioggia je sytě oranžová, pevná a má sladkou, jemně oříškovou chuť. Je bohatá na vitamíny a minerály, zejména na beta-karoten. Tato dýně se hodí k přípravě nejrůznějších pokrmů, od polévek a pyré přes rizota a těstoviny až po koláče a marmelády. Její netradiční vzhled z ní navíc dělá i zajímavou dekoraci.

dýně druhy

Dýně Rouge Vif d'Etampes

Dýně Rouge Vif d'Etampes, známá také jako 'Cinderella' dýně, je stará francouzská odrůda s plochým tvarem a sytě červenooranžovou slupkou. Její dužnina je oranžová, sladká a jemná, vhodná pro různé kulinářské úpravy, od polévek a pyré až po koláče a marmelády. Tato dýně je oblíbená i pro svou dekorativní hodnotu a často se používá jako podzimní dekorace. Patří mezi středně rané odrůdy a její plody dosahují hmotnosti 4 až 8 kg. Pěstování dýně Rouge Vif d'Etampes je nenáročné, daří se jí na slunném stanovišti s propustnou půdou. V rámci přehledu druhů dýní se řadí mezi dýně typu Hokkaido, i když s nimi není geneticky příbuzná. Její specifický tvar a barva ji jasně odlišují od ostatních druhů.

Publikováno: 27. 11. 2024

Kategorie: domov